Vremensko izvješće
Click for Sibenik, Croatia Forecast 
Linkovi
Hrvatski jedriličarski savez
Morsko Prase
Vremenske prognoze
Aladin
www.yr.no

O NAMA

Yacht Club Zlarin je  športska udruga koju je 1986. godine osnovala  grupa zlarinskih entuzijasta s namjerom da organizirano artikuliraju  svoju  ljubav i svakodnevne potrebe prema  brodovima i moru.

Kontakt informacije
Športsko Društvo
"YACHT CLUB ZLARIN"
Ispo' Leroja bb, 22232 Zlarin
tel/fax: + 385 22 553 755
žiro račun:
2402006 - 1100428261
e mail: yc.zlarin@si.t-com.hr

Iako bez ijednog broda na jedra već tada smo imali viziju jedrenja i pomorske orijentacije u budućnosti, a vjerojatno zadojeni dugom pomorskom poviješću svog otoka. Naime Zlarinjani su nekada jedrili i plovili svim morima svijeta, a u 19. stoljeću je zlarinska flota jedrenjaka, barkova i bracera bila najjača na području srednjeg dijela Jadrana. Ako tome pridodamo da su zlarinski koraljari u leutima i gajetama na jedra plovili do Grčke, Cipra i Egipta onda ne iznenađuje da smo se, mi mladi ljudi odvažili osnovati Yacht Club Zlarin u tako malom mjestu sa jedva 200 stalnih stanovnika.

Odmah nakon osnivanja smo sebi, iako bez  ikakvih sredstava, postavili velike zadatke te smo u narednih nekoliko godina dobrovoljnim radom i vlastitim novčanim ulaganjima uredili Navoz za izvlačenje brodova sa 1000 m2 prostora, priključcima za struju i vodu, dvotonskom     dizalicom, visokotlačnom pumpom i kolicima sa električnim vitlom za  izvlačenje brodova do 8 tona .

Yacht Club Zlarin dobiva 1999. godine koncesiju na Navozu, čitavoj uvali te na 8 riva u Zlarinu, a nakon toga postavlja 60-ak muringa za krstaše, instalira priključke za vodu i struju te na sve rive postavlja vanjsku rasvjetu. Kao koncesionar definira ugovore sa korisnicima vezova unutar   lučice, a tijekom sezone ubire prihode od krstaša na 60 muringa u tranzitu. Zapošljava dva djelatnika u stalni radni odnos (kapetan lučice i tajnik kluba), a od prihoda svaku godinu obnavlja  postojeće pomorsko dobro i potpomaže sve ostale neprofitne organizacije u mjestu.

Tijekom 2000. i 2001. godine Yacht Club Zlarin u staroj konobi društvene zgrade, površine 50 m2, unajmljuje, uređuje i oprema  novi  klupski  prostor sa uredom i svom uredskom opremom, prostorom za druženje i sastanke, bibliotekom i sanitarnim čvorom.

Na pomorskom dobru preuređuje dotad neuglednu staru rivu u rivu površine 600 m2 sa dizalicom 6 tona nosivosti, a na Navozu gradi kamenu kućicu površine 36 m2 sa prostorom za alat, spremištem, priručnom kuhinjom, sanitarnim čvorom i prostorom za prodaju motornih ulja. Uz to organizira vađenje i rješavanje otpadnih motornih ulja čime predstavlja jedinstveni primjer športske lučice u čitavoj županiji.

Na dvije lokacije na obali Yacht Club Zlarin je u kamenu izgradio prostor za kante za odlaganje smeća, a duž obale smo uredili kamenom ograđene vrtove i sadi masline, palme, ružmarin i lavandu.

Nakon 16 godina postojanja Yacht Cluba Zlarin još uvijek nije bilo ni vremena, a ni sredstava  za  jedrenje do 2003. godine  kad smo sami napravili i opremili 6 jedrilica klase Optimist, otvorili besplatnu ljetnu školu jedrenja za djecu i mladež te u suradnji sa  J.K. Val iz Šibenika organizirali  i  1. Zlarinsku  regatu  krstaša koja postaje tradicionalnom regatom u kalendaru HJS, a održava se svake godine krajem travnja . Uz to Yacht Club Zlarin tradicionalno organizira i Zlarinsku novogodišnju regatu krstaša, a od 2006. godine organiziramo regatu gajeta sa latinskim idrom.

Isto tako svake se godine i dalje održava škola jedrenja te lokalne regate Optimista, regate Optimista-veterana te prema dogovoru regate Optimista u suradnji sa prijateljskim klubovima u našoj županiji. Nabavili smo i dvije jedrilice klase Korsar za jedrenje mladeži, a posada Yacht Cluba Zlarin je tijekom posljednjih pet godina odjedrila pededesetak regata krstaša u Biogradu, Šibeniku, Splitu, Visu, Komiži, Lošinju,  četiri puta prejedrila Jadran u regati Šibenik-Civitanova, odjedrila tri puta i regatu do Jabuke te klupski prostor ukrasila sa dvadesetak osvojenih pehara.

Copyright (c) 2009. - 2023. Športsko društvo "Yacht club Zlarin". Sva prava pridržana.
Izrada internetskih stranica: PRO WEB - Šibenik